Midsommar på film

Midsommar 2020

Midsommarfesten i Mora by 2020 är inställd. Ni vet varför.

Dess bättre har det inte hänt så ofta under festens kanske mer än 450-åriga historia. Tänk om eken vid Ramsundsbron kunde tala…

I sitt tal midsommarafton 1956 säger Selma Andersson, Backgården, att hon under 70 år bara upplevt fyra inställda midsommarfiranden.

Vintern och våren gick hårt åt stången men midsommarkommittén har som ni kanske sett uppdaterat och snyggat till stången. Hur det gick till kan ni se här: Midsommar 2020.

Tack till Jan Johansson, MOraMOvie, som filmade och sammanställde och med vars benägna tillstånd vi fått lov att lägga ut filmen på nätet.

Somrar i Mora by 1957-2004

Jan Johansson, MOraMOvie, har också filmat och sammanställt en hel del av midsommarfirande från förr. Här är några nedslag från 1957 till 2004. Mycket nöje. Somrar i Mora by 1957-2004

”Somrar i Mora by 1957-2004”

är en kavalkad av smalfilmer (8mm) och Hi8-band (VHS) som jag själv digitaliserat med en Panasonic Camcorderdirekt från filmduk/ TV/datorskärm.

Varje sådan överföring medför kvalitets förändringar av färg och skärpa. Beklagligt…..men kanske kan det ”överses” med…

Äldre bybor får väl glädjas åt minnesbilder och nyanlända få en uppfattning om vad de har att se fram emot, när denna pandeMIDSOMMAR övergår i en ny framtid.

För överföringen till MoraBy.se/Youtube ett stort tack till Kent ”Webmaster” Söderling. Och likaså till ”Midsommarkommittén” som står bakom utgivningen.
Jan Johansson/MOraMOvie

Å så lite musik till…

Vi börjar lite seriöst… Intro till Mora by midsommarfirande

För att sedan ”go bananas”… Ringdans runt stången